Το ταξίδι...αρχίζει!

Σταθμός 1ος: Το σχολείο μας

Το Σχολείο μας βρίσκεται στο Schwabing (Σβάμπιγκ ) , μια ωραία περιοχή πολύ κοντά στο κέντρο του Μονάχου. Είναι ένα από τα πέντε Ελληνικά Ιδιωτικά Σχολεία που λειτουργούν στο Μόναχο . Λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή από το 1978.  
Το πρόγραμμα λειτουργίας του καθορίζεται από διακρατικές συμβάσεις . Τα μαθήματα διδάσκονται και στις δύο γλώσσες , σε αναλογία 70% περίπου στην ελληνική και 30% στη γερμανική .  

Το Σχολείο μας είναι εξαθέσιο , έχει 140 μαθητές , και συστεγάζεται με ένα γερμανικό Grundschule , με το οποίο συνεργάζεται αρμονικά .  

Είναι ένα σύγχρονο Σχολείο  με άνετους χώρους , μεγάλη αυλή και κλειστό γυμναστήριο στο οποίο εκτός από το μάθημα της γυμναστικής γίνονται πολλές κοινές εκδηλώσεις των δύο Σχολείων .  
Στο Μόναχο , μια πολυπολιτισμική πλέον κοινωνία , το ελληνικό στοιχείο είναι μεν δυναμικό αλλά παράλληλα και μειοψηφία . Σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε να ανοίξει το Σχολείο μας στην κοινωνία , να καλλιεργήσει τη φιλία και τη συνύπαρξη παιδιών από διαφορετικές εθνότητες και φυλές , μέσα από την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών - δραστηριοτήτων με το Γερμανικό Σχολείο .  
Ταυτόχρονα όμως προσπαθούμε μέσα από τις ίδιες ή παράλληλες δραστηριότητες να διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα, την πολιτιστική μας  κληρονομιά χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις ,
για να μπορέσουν οι μαθητές, ως αυριανοί πολίτες αυτής ή οποιασδήποτε άλλης κοινωνίας,  να επιβιώσουν δημιουργώντας σχέσεις ισοτιμίας και αυτοσεβασμού με τα υπόλοιπα μέλη της, αλλά και να αναδείξουμε το μεγαλείο του ελληνισμού στην ενοποιημένη πλέον Ευρώπη των πατρίδων , των λαών και των ιδιαίτερων πολιτισμών .  

Επιστροφή...

Και η δημιουργικότητα συνεχίζεται....