...Ταξίδι στα Χανιά της Κρήτης για περισσότερο ελληνικό φως!

Το Πρόγραμμα ΟΙΚΑΔΕΕίναι επιτακτική η ανάγκη , ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που τα σύνορα καταργούνται και η σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα , να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα και την πολιτιστική μας κληρονομιά για να μπορέσουμε όχι μόνο να επιβιώσουμε στη σύγχρονη κοινωνία με σχέσεις ισοτιμίας και αυτοσεβασμού, αλλά παράλληλα να αναδείξουμε το μεγαλείο του ελληνισμού.

Για όλους τους Έλληνες που συμβιώνουν στο εξωτερικό , ως μία ισχυρή μειονότητα , μέσα σε ένα κράμα λαών και πολιτισμών ο αγώνας για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι δύσκολος . Το ΟΙΚΑΔΕ , μια πρωτοβουλία , που σα στόχο έχει την ενίσχυση των πνευματικών δεσμών μεταξύ των απανταχού Ελλήνων και ειδικότερα των παιδιών μέσα από τη σωστή χρήση των δυνατοτήτων που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν δίνεται η δυνατότητα άμεσης και ζωντανής επικοινωνίας, ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ μαθητών που ζουν σε διαφορετικές χώρες και φοιτούν σε διαφορετικούς τύπους σχολείων , οι ορίζοντες διευρύνονται.

Η στήριξη του ΟΙΚΑΔΕ από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία προσδίδει αφ΄ ενός μεν κύρος στην αξιόλογη πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και αφ΄ ετέρου δηλώνει την αμέριστη στήριξη και ενίσχυση της προσπάθειας για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνισμού όπου γης.

Πέρα από τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της πρότασης αξίζει να σας καταθέσουμε , μετά από τη διετή συμμετοχή του Σχολείου μας στο ΟΙΚΑΔΕ , τις θετικές προεκτάσεις αυτού του εγχειρήματος.

Η καινοτομία αυτή στα πλαίσια της σχολικής ζωής έδωσε πνοή στη μαθητική κοινότητα και ενθάρρυνε την έκφραση , τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση του δασκάλου γίνονται ερευνητές , δημοσιογράφοι, παρουσιαστές και η σχολική τάξη μεταβάλλεται σε εργαστήρι πειραματισμού και συνεχούς ανανέωσης μεθόδων και γνώσεων , με ευεργετικά για τα παιδιά αποτελέσματα, μιας και τους δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να παράγουν λόγο υψηλού επιπέδου.

Οι μαθητές έχουν αγκαλιάσει το πρόγραμμα , δουλεύουν με ενθουσιασμό , κέφι και μεράκι , δημιουργούν και έτσι αμβλύνεται το φαινόμενο της απόλυτης ταύτισης του σχολείου με τη στυγνή γνώση και τον αυστηρό προγραμματισμό στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη συνάδελφο Καραγκιόζη Μαρία , η οποία έκανε όλες τι μεταφράσεις των εγγράφων και της αλληλογραφίας με τις Γερμανικές Αρχές, Το Δασαρχείο Χανίων για το υλικό και τις πληροφορίες που μας έδωσε και την κ. Ντορίνα Μοσχονά , υπεύθυνη του προγράμματος από την Τράπεζα Κύπρου , για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή της

Θα θέλαμε επίσης να συγχαρούμε την Τράπεζα Κύπρου για την πρωτοβουλία της αυτή και να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Πολιτεία για τη στήριξή της.Οι υπεύθυνοι του προγράμματος
3ο Ελληνικό Ιδιωτικό Σχολείο Μονάχου18ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
σχ. έτος: 2000 - 01  Λέλης ΒασίλειοςΠαυλιδάκης Μανόλης
σχ. έτος: 2001 - 02  Λέλης ΒασίλειοςΨαρουδάκης Νίκος


οι σκέψεις ταξιδεύουν Μόναχο - Χανιά - Χανιά - Μόναχο...